Ceyhan Köprüsü - Maraş

Ceyhan Vadisi üzerinde kurulan tarihi köprüler arasında, baraj altında kalmayan ya da yıkılmadan günümüze ulaşan ilimizdeki tek köprüdür. Birçok sefer onarım geçirmiş olsa da aslını büyük oranda korumaktadır. Onikişubat ilçesi, Kılavuzlu mahallesinde yer alır. Kent merkezine 10 km uzaklıktadır.
1917 yılından bir kare
Kurulmuş olduğu vadinin dar ve derin yapısı gereği Gene Köprüsü’ne benzer şekilde asimetrik bir mimariye sahiptir. Tabandan yaklaşık 18 metre yükseklikte bulunan sivri kemerli ana açıklığın her iki tarafı da güneye doğru hafif kıvrılarak uzamaktadır. Ana açıklığın kayalıklarla birleşen batı kısmında tek, düzlüğe doğru uzanan doğu tarafında ise dört küçük açıklık bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 158 m, yüzey genişliği ise yaklaşık 5m’dir. Köprünün ayak kaideleri ve sel yaranları düzgün kesme taştan yapılmış, diğer bölümleri kaba moloz taşlarla örülmüştür.
Üzerinde ne zaman yapıldığına ilişkin herhangi bir kitabe yer almayan köprüyle ilgili şu ana kadar tespit edilen en eski kayıt 1563 tarihli Maraş tahrir defteridir. Osmanlı dönemine tarihlenen bu tahrir defterlerinde Cisr-i Ceyhun(Ceyhan Köprüsü) adıyla anılan köprünün, Dulkadiroğulları’nın son hükümdarı Alaüddevle Bozkurt Bey(1480-1515) döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir.¹
İlkbaharda köprünün büyük bölümü sular altında. Kent merkezine, Kayseri yoluna, Kılavuzlu mesire alanına ve bölgedeki nehir üstünde yüzen balık restoranlarına yakınlığı nedeniyle yöre halkı ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen ve fotoğraflanan Ceyhan Köprüsü, günümüzde yayaların kullanımına açıktır.
Kendisinden daha yüksek Mostar Köprüsü’nde, tüm dünyanın ilgisini çeken gelenekselleşmiş atlayışların aksine Ceyhan Köprüsü’nde nedendir bilinmez yüzmek ve suya girmek yasak levhaları yer alıyor. Buna rağmen internette tıpkı Mostar Köprüsü gibi Ceyhan Köprüsü’nün tepesinden kendini serin sulara bırakan gençlerin video kayıtlarını görebilirsiniz.

Kaynak




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder